כל קיבוץ וכל ישוב הוא עולם בפני עצמו ובעל אופי גנני שונה הנגזר מהמיקום, מהאקלים, מההיסטוריה הכללית והגננית, מהאני מאמין של רכזי הנוי לדורותיהם, מהתקציב ומדרך ושיטת התפעול השוטף
"האדם אינו אלא תבנית- נוף מולדתו"
שאול טשרניחובסקי
תכנון הפיתוח והגינון באזורים ותיקים, חדשים או מחודשים (פינוי בינוי)
תוכניות להשלמת צמחיה לאזורים ותיקים המגוננים חלקית
תכנון העצים והצמחיה בשצ"פים וברחובות בהרחבות
תכנון סביבת מבנים שעברו שיפוץ מסיבי או מבנים חדשים
הנגשה: של בתי עלמין, גנים ציבוריים ועוד
בהתאם לסוג הפרויקט המדובר נעבור על מספר נושאים: היסטוריית הגינון של הקיבוץ, האני מאמין של רכז/ת הנוי, מצב כוח האדם, התקציב, צרכי המשתמשים בפרויקט, אתגרים בהם יש להתחשב ועוד
לאחר שיוצג בפני פרויקט התכנון כגון: שכונה, שצ"פ, בית העלמין, פרויקט נגישות, תכנון עצים ו/או צמחייה ועוד… נצא לסיור בשטח. זה הרגע שלי לחוות ולספוג את הקיים, את ההיסטוריה, לראות את מה שנעשה כבר בעבר הקרוב והרחוק, את המבנים, השבילים, סוגי העצים, סוגי הצמחים, השטחים המגוננים, היחס בינם לבין המדשאות ועוד
עבור תכנון הפרויקט הכולל סט תוכניות: לתכנון רעיוני, פרזנטציה לחברים, הדמיות ולאחר אישורן הפקת תוכניות העבודה לפרויקט: פיתוח, צמחיה, השקיה, פרטי גן וכתב כמויות ועם תחילת העבודה בשטח – פיקוח עליון.
לאחר הפגישה בשטח, היכרות והבנת אתגרי ומגבלות המקום ניגשת לתכנון אדריכלות הנוף: גיבוש הרעיון המוביל של הפרויקט, הכנת פרזנטציה, תכנית רעיונית לאישור ואומדן עלויות ראשוני. לאחר אישורן נצא לתכנון פיתוח השטח – ריצופים, קירות, פרגולות, סוכות, סגירת חורף, קירות ירוקים, טופוגרפיה ועוד תכנון צמחייה והפקת סט תכניות עבודה: תכנית פיתוח, גבהים, מידות, פרטי גן, צמחיה, תאורה והשקיה והפקת כתב כמויות לפרויקט.
פיקוח עליון על עבודת בעלי המקצוע: גנן, קבלן פיתוח, איש אבן, חשמלאי, אינסטלטור ועוד עד להשלמת העבודה וסיום הפרויקט.
עם סיום הפרויקט מתחיל השלב החשוב והמאתגר מכולם, שלב הליווי הכולל ביקורים בזמנים קבועים לאורך השנה, הפקת דוחות ופיקוח על ביצועם לשם תחזוקת ושימור הפרויקט לאורך השנים.
פגישה ראשונית בשטח אליה מגיעה להתרשמות ממצב המקום, חשיבה ראשונית ופתרונות אפשריים לגבי האתגרים והמטרות שרוצים להשיג מבחינת התכנון הנופי. פגישה זו היא מקדימה לתכנון הכולל וקשורה במגוון תחומים: תכנון הפיתוח, תכנון ובחירת עצים, צמחיה ובחירת צמחים, נגישות, תהליכי שיתוף ציבור והנגשתם לתושבים, ליווי תחזוקת גן הנוי, ארגון עבודת הנוי לאורך השנה ועוד בהתאם לצורך ולאתגרים הספציפיים העומדים בפניכם.
השכונה ממוקמת בלב הקיבוץ בסמוך לחדר האוכל. בשטח המדובר היו בתי קיבוץ ישנים והוחלט להרוס ולבנות את כל השכונה מחדש.
נתבקשתי לתכנן את הצמחיה של השטחים הציבוריים, שיחים ועצים. לפני תחילת העבודה ערכתי סיור מקדים באזורים הסמוכים ומיפיתי את הצומח הקיים הן מבחינת סוגי הצמחים והן מבחינת הגודל הסופי שלהם.
יוצרים את הנוף הגבוה והחשוב בגן, מצלים בחודשי הקיץ הארוכים והחמים, יוצרים מיקרו-אקלים וסביבה שנעים לשהות ולנוע בה ומהווים חלק מרכזי ביצירת השפה העיצובית של הגן.
שימוש בצמחים מוכרים, השתולים בקיבוץ, שימוש במספר קטן יחסית של סוגים ובמסות גדולות ליצירת תמונה של נוף ו'שקט' עיצובי ושימוש בדשא ליצירת רצף תכנוני של המרחב הפתוח.
תכנון גינון יציב, מאריך חיים, חסכוני בהשקיה, גיזום ועם תחזוקה נמוכה. שימוש בצמחים המתאימים לאקלים, לאדמה ולאזור. צמחים יציבים ועמידים למזיקים ומחלות, שתילת גושים גדולים מאותו סוג צמח ותכנון בהתאם לגודלו הסופי.
תכנון הלוקח בחשבון את הטקסטורה והמרקמים הנוצרים על ידי העלווה ונוף הצמח, את גווני הירוק השונים, פירות קישוטיים הנשארים על הצמחי זמן רב ופריחות כמובן – ארוכות יחסית ועם צבעוניות עדינה ומשמחת.
בפרויקט זה נתבקשתי להפיק להפיק תוכנית צמחיה הכוללת תוכניות עצים וצמחים לשכונה. שמה של השכונה – "בננה" ניתן לה בשל צורתה המיוחדת על המפה. המתחם – שבו נבנו 30 בתים צמודי קרקע, רובם של בנים חוזרים- הממוקמים בצמוד לשכונות הוותיקות ביפעת.
חיבור נופי לקיבוץ הקיים
חיבור לסביבה הגיאוגרפית/אקלימית
התאמת גודל העץ לפונקציה הנדרשת ממנו ולשטח
תקציב נמוך (נשתלו עצים ושיחים)
תחזוקה נמוכה
בתהליך התכנון נלקחו בחשבון עצים קיימים ותיקים וחדשים השתולים בגינות הסמוכות, השיחים שנבחרו נמוכים יחסית על מנת להימנע מגיזומים בשוטף ומהמראה שנוצר עקב הגיזום.
בנוסף הן השיחים והן העצים חסכוניים במים ובתחזוקה עם צבעי ומרקמי עלווה מעניינים ופריחות בחלקם במהלך השנה.
נבחרו סוגי שיחים שונים לאזורים מוצלים ולאזורים שמשיים.
בפרויקט זה העבודה הייתה מול ועד השכונה שעבדו מול חברי הקהילה עד להגשמת ומימוש התוכנית.
מטרות הפרויקט – תכנון מחדש של כיכר הכניסה והשצ"פ שלידה לאחר מיקום שערי הכניסה למושב כך שהתכנון הקודם לא היה רלוונטי.
לאחר ה7.10 הוחלט על ידי המועצה למקם במהירות שער ברזל צהוב וחזק בכניסה למושב. לאחר ביצוע הפרויקט הכיכר לא נראתה טוב ולא יכלה להישאר כפי שהיא, יותר מדי השתנה ונהרס.